William Landay - Jacob védelmében

Az egykoron kerületi ügyészből lett író William Landay esetében biztosak lehetünk,hogy hiteles képet fogunk kapni a rendőri és bírósági munkáról.
A Jacob védelmében-nel nálunk debütáló,de hazájában már mint harmadik regényeként megjelenő történetében egy lélektani krimi majdhogynem tökéletes egyvelege tárult az szemem elé.

                      (SPOILERES információk a folytatásban):

Egy szakember,aki éveken át több száz vádlottal és ezúttal több száz bűnesettel találkozott biztosítja,hogy átfogó képet kapjon az ember arról,hogy mi egy bűneset felderítésének menete,majd hogy az igazsságszolgáltatás hogyan is működik. Ha netán ez megijesztene,hogy akkor biztos az író rengeteget szakmáz a regényben és eláraszt jogi kifejezésekkel,megnyugtatlak,hogy nem így van.
Landay inkább tapasztalatával villog,mint szakszókincsével. S nem csupán csak szakmai múltját,hanem mint apát is beemeli önmagát a történetbe.A vívódó ügyész és édesapa aki mindkét szerepében tökéletesen helyt akar állni,de mégis választania kell majd, remekül lett érzékeltetve.
Nem egy egyszerű krimi ez,ahol a kérdés annyiból áll,hogy Jacob volt-e a tettes vagy nem. Amire ha már itt tartunk, a válasz inkább egy erős utalás lett,mint az egyértelmű kiderülés. Nekem személy szerint a pszichiáternő diagnózisa után kétségem sem volt affelől,hogy Jacob a gyilkos. (Fehérrel írtam oda,emeld ki,ha látni szeretnéd. De figyelmeztetlek ERŐS SPOILER!)
A lélektani ábrázolás komoly erőssége a történetnek,komplex képet kaphattam egy bűneset társadalomi hatásáról. Az ismerősök reflektálása a történtekre,akikkel Andy-ék eddig jóban voltak,eltávolodtak tőlük, amit egyrészt meg is lehet érteni,de mint hit és hűség, ezen emberi értékek sajnálatos hiánya is egyben.
Akkor az apa és anya vívódása. Közösen vívódnak,de mégis másképp. Itt is több erkölcsi kérdés vetődött fel,amin aztán mi magunk is rágódhatunk egy darabig,ha szülő vagyunk már vagy még nem. Andy az,akitől kicsivel több objektivitást várnánk el a tapasztalata miatt,de ő az aki Laurie-nál is jobban védi Jacob-ot. A következő kérdések vetődtek fel: Ez csak Jacob védelméről szól vagy már a sajátjáról is? Ha a gyermeke bűnös,azért mert ő valamit rosszul csinált a nevelése közben? Ha elismeri,hogy a fia bűnös is lehet,ezzel el is kell ismernie,hogy elbukott azon az úton,hogy más legyen mint az ő börtönben ülő apja?
Laurie oldaláról éreztem több objektivitást,a kevesebb elfogultságot. Ő szolgáltatta a legnagyobb meglepetést a sztori végén. Amit tett az sokkoló és vitatható. Miért is? Amit Laurie tett, az a társadalom szempontjából egyszerre bűn és megváltás is. Az események láncolatát látva kétségeket ébreszt az olvasóban és előjön az ember életében legalább egyszer felmerülő egyetemes kérdés: Mi a helyes?
Az a sok felemás érzés,a sok továbbgondolásra késztető motívum a krimis feszültség jelenlétével az,ami miatt ezt a regényt szinte tökéletesnek tartom.

A könyv: 10/10
         Kedvenc karaktereim: Laurie
  A borító: 10/10

Ha felkeltette a könyv az érdeklődésedet,innen rendelheted meg (katt az online könyváruházak neveire):
 
LIBRI  

BOOKLINE

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése