Jay Asher és Carolyn Mackler - Kezünkben a jövőnk

Aki szereti azokat a regényeket,ami fiatalok életéről,viszontagságairól szólnak az biztos,hogy már túl van Jay Asher első "Tizenhárom okom volt rá" c. könyvén. Mint említettem a Moly.hu ilyen témájú könyvekkel foglalkozó kihívásán ez az egyik leggyakrabban olvasott történet (a Szent Johanna Gimi sorozat mellett).
Most Jay Asher "kézen fogva" Carolyn Mackler-rel a világon elterjedt Facebook őrületet megragadták és áttették 1996-ba,amikor még az élet mondhatni mentes volt a mindennapi billentyű nyomogatástól. Én 1996-ban még kisgyerek voltam és emlékszem kb. akkor került a házunkba az első számítógépünk. Egy böhöm nagy képernyő,s a minimális programok. Akkor a Print,s 1-2 játék szoftver volt számomra a szórakozás rajta és később a kezdetekben a netet is kb. 30 percre használhattam.
Azóta a számítógép/laptop léte a háztartásokban alapnak számít és olyan forradalmat indított el,hogy ennek léte létszükséglet már tanuláshoz vagy hatékonyabb kapcsolattartáshoz.

(SPOILERES információk a folytatásban):
 
Az alaptörténet nagyon felkeltette az érdeklődésemet,alig vártam,hogy kézhez kapjam a könyvet. Persze a felbontás a manapság oly divatos több szemszögből mesélés, itt egyszer Emma,másszor meg Josh mesél. Nem is baj,kellett ide. Számomra az egyik kellemes érzés,ami előjött az olvasása közben a nosztalgia: minden,amit Emma tapasztalt a számítógépén eszembe juttatta a jó öreg Windows 95-t és az akkori életérzést. :)
Josh kapott egy CD-t az AOL-től, s a szoftver a Facebook-t tartalmazta,aminek a segítségével két fiatal képet kapott a jövőjükről. Na igen a sztori magva ebbe a korszakba átültetve kissé futurisztikus,de ezt  leszámítva egy normál,hétköznapi történetet kapunk,mert Emma és Josh emelett éli a saját kis megszokott életét és próbálják kibogozni a kettőjük kapcsolatának kuszaságát.
Nagyon vártam azokat a részeket,mikor fellépnek a Facebook-ra,s hogy mit fognak épp olvasni a jövőbeli adatlapjukon. Talán egy kissé kevés volt ebből,ezért nem lett annyira viszkózus az egész történet. Félreértés ne essék,nem unatkoztam alatta egy percig sem,de örültem volna annak,ha többször megtörtént volna. ;)
Vártam,hogy Emma-nak mikor kerül egálba a szíve és az "esze",mikor tudja túltenni magát azon,hogy az a kisfiú akivel anno nagyokat játszott felnőtt és mint nőt szereti már. Emma karaktere kissé emlékeztett az előző bejegyzésbeni regény főszereplőjére Remy-re,akinek jó pár kapcsolaton kellett túl lennnie ahhoz,hogy rájöjjön minden eddigi csak egy kitérő volt.
Az apró tettek,amik hatalmas változásokat idéztek elő a jövőjükbe nagyon érdekes,ki tudja kedves olvasó,hogy amint végzel ennek a bejegyzésnek az olvasásával,s amit utána csinálsz mennyire befolyásolhatja a jövődet? Nos persze ne elemezgessünk ennyire mindent,mert közben elfelejtünk élni. :)
Egy nagy kérdőjel számomra: Josh azt mondta ugyebár,hogy már pár ismerőse (köztük Tyson a legjobb barátja is kapott ebből a szoftverből és a többiek is azt mondták "megváltoztatja az életeket". Igen,de ez a környezetükben sehol máshol nem lett téma,az egész olyan titokban lett tartva,mintha csak ők egyedül lettek volna a kiválasztottak,akik a Facebook-ot láthatják. Akkor most mi van? Azért ha többen megkapták az elején elmondottak szerint,akkor ez nem lenne szenzáció pont 1996-ban? Ez a logikai ütköző zavaró,mert lényeges elem.
Egy friss alapanyagból készült a "Kezünkben a jövőnk",tudtommal Facebook témájú fikció még nem készült. Olvasd el,még akkor is,ha 2000 után születtél,jól fogsz szórakozni! ;)
 
A könyv: 9/10
Kedvenc karaktereim: Emma, Josh, Kellan, Tyson
A borító: 8/10
 
Ha felkeltette a könyv az érdeklődésedet,innen rendelheted meg (katt az online könyváruházak neveire):
 
 LIBRI
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése