Sarah Dessen - Altatódal


A Sarah Dessen könyvek magyar kiadója a Kelly kft. kb. másfél évvel ezelőtti megkeresésemre azt válaszolta,nem éri meg ilyen típusú könyveket kiadni,mert a vámpíros könyvek a kifizetődök..... Nagyon csalódott voltam,mert a Jacqueline Wilson könyvek után úgy nézett ki a magyar nyelvre lefordított Dessen könyvektől is búcsúzhatok. Aztán egyszer csak ősz elején rábukkantam az "Altatódal"-ra és örömmel láttam,hogy a Könyvmolyképző átvette az írónő könyveinek kiadását. Nem volt kérdés,hogy megvegyem-e. :) Sarah Dessen-nek a legigényesebben megírt ifjúsági könyveket köszönhetjük.
(SPOILERES információk a folytatásban):
                                                                                                          
A "Tökéletes","Figyelj rám",és az "Egy felejthetetlen év" után kérdéses,hogy tud-e ezeknél is jobbat írni. A történet leírása egy kicsit bizonytalanná tett: mintha egy összecsapott amerikai tini film szinopszisát olvasnám: kiscsaj aki nem hisz a szerelemben (de jön Dexter,aki talán megtöri a jeget),átlagnál magasabb színvonalon él,híres rockzenész az apa..... ajjaj mi lesz ebből?  Sarah Dessen hála Istennek a realitás talaján maradt olyannyira,hogy Remy vívódása egy percig nem maradt unalmas,s ehhez semmi nagy történés vagy csavar nem kellett. Miután végeztem a regénnyel,elgondolkoztam rajta,ha valaki megkérne foglaljam össze a történetet,azt el tudnám mondani kb. 3-4 mondatban,s a kívülálló nem értené,hogy lehetett több mint 400 oldalt kikerekíteni ebből anélkül,hogy ne legyen tele üres frázisokkal. A gondolatokat,a főszereplőnő gyötrelmeit finoman,érzékletesen írja le,hozzászövi még Remy testvére és Jennifer Anne kapcsolatát,édesanyja házasságainak kudarcait,ill. annak lázas regényírását,barátnői (Jess,Liss,Chloe) életének alakulását is. A fiatalok a kisváros környezetében próbálnak rátalálni magukra,a lehető legjobban megélni a legszebb éveiket. Dexter szerelme megmutatta,hogy egy személyt mennyire megtudja változtatni egy másik ember hatása: a "jégszívű" Remy a sok futókaland,távolságtartó,rendmániás viselkedése után szép lassan felismeri magában azokat a tényezőket,ami nem engedte eddig boldognak lenni.
Tetszett,hogy először Dexter kutyája "kezdte el lebontani" a falakat közöttük,majd a kutya után Remy a fiút is eltudta minden hibájával együtt fogadni. Az egyetlen csavarnak számító fordulat már az esküvői jelenetnél bejósolható volt: már akkor volt egy gyanúm,hogy Don titkárnője Patty nem a meghatódottságtól sír.....
Kellemesen csalódtam abban,hogy Jennifer Anne-ből az írónő nem csinált végül egy nárcisztikus személységű,"mindenkit eltaposó" lányt,aki öncélból akarja Chris-t megváltoztatni,pedig az elején még úgy gondoltam erre felé indult Dessen az ábrázolásával. Rájöttem,hogy ő szimplán csak egy lány,akinek ténylegesen vannak elvei,maximalista és Chris-ből tényleg csak a legjobbat akarja kihozni.
Tetszett még,hogy Remy-t nem próbálta meg Dessen ártatlan lánykának ábrázolni,már az elején ismertette velünk hibáit (sok pasival azonnal lefeküdt,rengeteg piálást).
Bár nem a legjobb Sarah Dessen könyvnek tartom az "Altatódal"-t,de megállja a helyét az írónő többi története között.

A könyv: 8/10
Kedvenc karaktereim: Remy, Dexter, Jess, Jennifer Anne, Chris
A borító: 9/10
Ha felkeltette a könyv az érdeklődésedet,innen rendelheted meg (katt az online könyváruházak neveire):
LIBRI

BOOKLINE

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése