Claudia Piñeiro - Szívecskéd

Claudia Piñeiro-t Argentinában már a legkedveltebb írónők között tartják számon,így az Európa kiadó úgy döntött,hogy az eredetileg "Tuya" c. rövid (175. oldalas) regényét elhozza a magyar embereknek.

        (SPOILERES információk a folytatásban):

Az elmesélő/főszereplő típusát kiismerve,erős déja vu érzésem támadt. Inés olyan,mint Arnon Grunberg "Tirza"-jában Hofmeester. Csupán a borító hátoldalán lévő leírásból úgy gondoltam,itt egy olyan személy szemén keresztül fogom látni a történetet,akivel rokonszenvezni fogok,mert az összefoglaló már előre bevezet abba a problémákba,amivel "hőseinknek" meg kell birkózniuk. Ám itt is bebizonyosult,hogy eme szimpatikusnak induló emberek maguk a problémák katalizátorai,lassan adagolta az író az infókat,mire egy ponton összeállt: itt bizony semmi sajnálnivaló nincs, a főszereplők a történet főgonoszai.
Szóval visszakanyarodva teljes mértékben a "Szívecskédhez" : Inés a 40-es éveiben járó,jómódú kertvárosi feleség,akinek láss csodát(!) mindene a látszat. A férje megcsalja,s a szeretőt véletlenül megöli, ráadásul felesége ennek a szemtanúja. Ám igaz,hogy meg van minden oka Inés-nek a sértettsége,mégis ijesztő,amilyen ridegen kezeli az egészet és a bűntény nyomait "feltakarítja" a férje után. A 2. tény ami miatt Inés még jobban szörnyeteggé vált a szememben,az a lányával kapcsolatos gondolatai és kapcsolata. Féltékeny a saját lányára,s az annak a gondjaiból adódó viselkedését elkönyveli a szerinte elviselhetetlen személyiségének. Lali is kap egy külön szálat,meg van neki (is) a maga baja: 17 évesen terhes lett,ennek tudatával egyedül kell megküzdenie és ezt egyik szülője sem veszi észre.
Ernesto a férj tartogatja a történet 2 jelentős csavarát is: Először is 2 szeretője volt,a halott Alicia-nak unokahúga Charo a másik. Charo-nak nem sok jót jósoltam már ennek kiderülésekor sem. Oké,érdekesnek,érdekes fordulat volt,de közel sem annyira,mint az utolsó,ami miatt mintha az írónő a könyv lapjai között bújt volna el,elismerő biccentést küldtem felé. :)  A mindvégig pipogyának,akaratgyengének bemutatott férj csavart egy nagyot a dolgok menetén és elintézi,hogy az őt menteni próbáló feleségét gyanúsítsák meg Alicia halálával. Bravó. :) Inés viszont bizalmatlanságának hála időben tudomást szerez erről és erre ő megöli Charo-t,amit viszont Ernesto nyakába varrhatnak. Annak ismeretében,amit Inés önmaga előtt is bevall,hogy férje csakis azért vette el anno,mert szándékosan teherbe esett,Ernesto ellene irányuló tette mintegy véleményként jelenik meg Inés-szel való közös életéről.
Ez egy rövid és izgalmas pszicho-thriller,amivel még az időhiányban küzködők is elbírhatnak. :)
A könyv: 8,5/10
Kedvenc karaktereim: Lali
A borító: 9/10
Ha felkeltette a könyv az érdeklődésedet,innen rendelheted meg (katt az online könyváruházak neveire):
LIBRI

BOOKLINE

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése