Sohonyai Edit - Kockacukor

A "Kockacukor" kapcsán nem beszélhetek úgy rossz könyvről,inkább csak azt mondhatom,hogy nem jön be nekem Sohonyai Edit stílusa.
Kb. 12-13 éves lehettem mikor először olvastam tőle,mégpedig a "Jasmine, avagy mégis kell a szerelem?" c. könyvét. Akkor még teljes mértékben az ő célkorosztálya voltam,akiknek a művei szólnak,de már akkor sem nyűgözött le.
Most pedig jöjjön a pro és kontra.


 (SPOILERES információk a folytatásban):

A Sohonyai stílusjegyek,amikkel nem szimpatizálok: Úgy érzem nem jól jönnek ki egymással a hol brutálisan durva események ( kiskutyák és édesanyjuk agyonverése,Klau megöl egy cicát ez a megerőszakolásának a feszültség levezetése akart lenni (!!!! mi a franc???) ,az eltűnt Noémi megkínzott holtteste ami egy pedofil bűnbanda számlájára írható) és a már röhejesen vicces elemek (Kockacukor a hónaljszőrát aprítva belekeveri a tortába,a feneke beleszorul a mosdókagylóba és letörik) keveredése. Persze,mondhatjuk,hogy az élet sem fekete vagy fehér,kijut a jóból és a rosszból is,de itt mindkét oldal túl erőteljes,ezért nem "emészthető" számomra.
Az események leforgása egy thriller filmhez hasonlítható ( a thriller kifejezés,nem a regény hangulatára érthetődő!!!),hanem hogy a háromnegyed részében tényleg normálisan,de izgalmasan mennek a dolgok,majd az utolsó könyvben számolva 10 oldal olyan akcióba fordul át,ami tényleg erre a film műfajhoz hasonlítható. Ezt a mostohatestvér Ibolya megmentésére értem,s na "Blekk Andzsel"-ről már nem is beszélek.... :D Jellemző az írónőre,hogy csak 1-2 szereplőt képviseltet polgári névvel,legtöbbjük inkább becenevekkel jelenik meg (Ravasz,Csótány,s maga Kockacukor,bár ott megemlíti,hogy Lányi Elvira a rendes neve főszereplőnknek.)
Ami viszont jó volt benne és ez megmentette a könyvet a számomra az maga a címszereplő Kockacukor. Olyan gondolatai,beszólásai voltak,ami nem egyszer mosolyra fakasztott. :) S hozzá kapcsolódóan a harcművészettel szembeni dilemmája,majd az állatorvos/tetováló rezidenssel kialakulóban lévő dolgai amik bejöttek. Kockacukor mellett,mint szereplő,aki számomra érdekes volt az Ibolya. A vele kapcsolatos történéseket,jeleneteket vártam,megértettem vívódását,az új családtól való viszolygását.Így nagyon nem tetszett,hogy a jellemfejlődés a "Blekk Andzsel" látomással lett megoldva. Kár ezért a karakterért. :(
Ha kicsit extrábban megíródott magyar környezetben játszódó,magyar író tollából származó történetet akarsz olvasni,akkor tényleg inkább Sohonyai,mert a másik hasonló stílusban író írónő Babay Bernadette,de az ő regénye/i olyan rosszak,hogy kín olvasni is.
Összességében nem bánom,hogy elolvastam a "Kockacukrot",de nem is tett kíváncsivá,hogy a Mocsok Csillag tagjairól és a Böbéről íródott könyveket elolvassam.

A könyv: 5/10
Kedvenc karaktereim: Kockacukor, Ibolya , Laci, (Hercegnő,Dongó)
A borító: 9,5/10

Ha felkeltette a könyv az érdeklődésedet,innen rendelheted meg (katt az online könyváruházak neveire):
LIBRI

BOOKLINE

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése