Sylvia Plath - Az üvegbura

A tragikusan elhunyt író/költőnő egyetlen regénye,ami ráadásul önéletrajzi elemeket bőven tartalmaz "Az üvegbura". Plath a könyv kiadásának az évében lett öngyilkos.
Az úgynevezett "depresszió irodalom" egyik legmeghatározóbb regénye ez.
Ha úgy érzed,hogy az életedben a dolgok úgy ahogy a helyükön vannak,de valahogy mégsem vagy boldog,mellé esetleg hiányérzet is társul,akkor bizonyosan azonosulni tudsz majd a főszereplővel Esther Greenwood-dal.

                   
                        (SPOILERES információk a folytatásban):

Esther-t elsőnek New Yorkban láthatjuk,amint a "Hölgyvilág" c. lap az újságíró,divattervező"palántákat" bevezetik a kulisszák mögé és különféle kulturális programokat szerveznek nekik.
Itt még semmi különös nem érződik Esther-en,talán csak annyi hogy hatalmas étvágya van. Sodródik az "árral",megy a többiekkel ide-oda,időnként Doreen-hez csapódik.
Ez volt az álma,nem? Tudja,tudja,most sok lány irigyli,a helyében szeretne lenni,de miért nem örül ennek a szerencsének,ami talán többször nem adatik meg neki az életben?! Ő sem tudja.
A társadalmi eseményeket,a színvonalas partikon való megjelenést tehernek érzi inkább,mint remek lehetőségnek.
A ráksalátás mérgezés momentumot először elhagyható részletnek gondoltam a történet szempontjából,de rájöttem,hogy ez a rosszullét is hozzájárult ahhoz,hogy jobban kibillentse a lányt a lelki egyensúlyából.
Buddy Willard-dal való kapcsolata , se veled,se nélküled típusú volt,a karaktert volt férjéről mintázta az írónő.Buddy személyisége nem egészen kiismerhető,szándékának komolysága nem egyértelmű.
Érezhető,hogy a probléma gyökere az apja elvesztése volt,ezt hiányoltam is,hogy erről szóló,tisztázó párbeszédre nem került sor Esther és az anyja között.
A történet az elmegyógyintézetben folytatódik,ahová a lány a sikertelen öngyilkosság után kerül.
El lehet képzelni,milyen szörnyű lehetett,hogy akkoriban elektrosokkot alkalmaztak a depressziós vagy épp skizofrén betegen,mikor ma Cipralex (vagy más) szedésével és pszichoterápiás beszélgetéssel kordában tudják tartani a mentális betegségeket.
Joan öngyilkossága nem volt meglepő,mert a könyv szinte megkövetelte,hogy legyen legalább egy áldozata,akin a másik végletet be lehessen mutatni.
Drukkoltam Esther-nek,hogy gyógyuljon meg és neki sikerült is az,ami megteremtőjének sajnos nem.Visszatérés a való életbe....
Bár a könyv a depresszióról,az élni nem akarásról szól,s Esther szürkén látja a világot,mégsem lombozza úgy le az embert olvasása közben,mint ahogy gondolná. Az irónia segítségével tudott oldani a borús alaptémán.
Valakinek akár segítség is lehet Esther története,annak,aki át tudja majd érezni a sztori mélységét,az üvegburát,ami fogva tartja a lányt. 
Nekem nagyon tetszett a könyv,kár Sylviáért,lehet,hogy még sokkal jobbat is írt volna,ha több időt adott volna magának. :(

A könyv: 10/10
Kedvenc karaktereim: Esther, Dr. Nolan
A borító: 5,5/10

Ha felkeltette a könyv az érdeklődésedet,innen rendelheted meg (katt az online könyváruházak neveire):
LIBRI

BOOKLINE

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése