Arnon Grunberg - Tirza

Ha elolvasod majd,vagy már elolvastad Arnon Grunberg "Tirza" c. regényének a borító hátoldalán lévő ismertetőjét,s ha ezután van sejtésed,milyen lesz a történet atmoszférája,menete.....nos akkor rögtön felejtsd is el,amit első blikkre gondoltál.
Én (is) teljesen más hitben vettem ezt a könyvet,s a végeredményt nézve,érdekesnek mindenesetre érdekesebb,mint amit a borító hátoldala ígér,de hogy jobban is tetszik ez a más menetel,abban nem vagyok biztos.


               (SPOILERES információk a folytatásban):

Tirza a címszereplő,de az apja Jörgen Hofmeester szemszögéből követhetjük nyomon az eseményeket. Grunberg elhiteti olvasójával,hogy véleményét saját maga formálja,de valójában mesterien irányítja a szemlélő véleményét.
Az első jó pár oldalon sajnáljuk Hofmeester-t,mert szerencsétlent elhagyta a felesége,a munkahelyén már nem kérnek belőle (de azért szép kis summát kap),s hősiesen helyt áll a hétköznapokban,ahogy egyedül neveli kisebbik lányát Tirza-t.A feleséget egy szemét szukának gondoljuk,aki elhagyta a családját,de rövid időn belül kiderül,hogy igazság szerint épp fordítva van.
Oldalról oldalra elfordul az olvasó Hofmeester-től,aki már egyre nehezebben bírja fenntartani mások és saját maga előtt is a látszatot,s egyre inkább kezd előjönni igazi énje,amit az évek során gondosan elnyomott.
Erős feszültség jellemző az egész sztorira és érezni lehetett,hogy Hofmeester egyszer totál elfogja veszíteni a kontrollt valaki kárára.
Az erkölcsi felbomlás első és erős jele,mikor lánya érettségi buliján a fáskamrában közösül Tirza egyik kiközösített osztálytársával Esther-rel. Emiatt engem Hofmeester kísértetiesen emlékeztetett Lakatos Levente "Love Club" c. könyvének Bloodsmoke20 karakterére (azt leszámítva,hogy mindketten gyilkosok),hogy mindketten csak a vad szexben találtak önmagukra.
A világgazdasági válság Jörgen életére is csapást mért,hiszen a sokáig emlegetett "pénzügyi függetlensége" ennek hála: terve füstbe ment. Egy apának tűnik,aki alapjában véve mindent Tirza-n akar "behajtani" és megadni neki,amiben neki nem lehetett része. Igyekszik lányának a jövőjéhez szükséges anyagi javakat megteremteni,otthon kettejük életét minél jobbá próbálja tenni,de a kérdés,hogy akkor Tirza gyűlölt pasija (Choukri vagy ahogy a férfi nevezi Mohamed Atta) mellett miért ölte meg magát Tirza-t is?!
Lánya afrikai utazását egy nyaralóban eltöltött hétvége előzi meg,amire Atta is eljön (Choukri Hofmeester-t a szeptember 11-i terrortámadás egyik terroristájára emlékezteti). S utána utánuk megy Afrikába,ahol Hofmeester keresi őket,mivel nem jelentkezik a pár egy jó ideje.
Gyanút ott fogtam,mikor Hofmeester Tirza Ipod-ját meglátva hányingert kapott,majd egyre biztosabb lettem az ifjak sorsának alakulásával, mikor feltörte Tirza e-mail fiókját és küldött a saját címére egy levelet a lánya nevében. Afrikai útját a gyermekprostituált Kaisa társaságában tölti,akire talán a bűntudat miatt nem "mászott rá",s szerintem valamiképp azzal,hogy ezzel a gyerekkel jót tett,mintha kijavíthatná azt,amit saját lányával tett.
Megszakadt egy rész a beszámolóban,mikor Tirza-t és Choukri-t még a nyaraló ebédlőasztalán szexelésen kapta.A jelenetnél először azt olvashattuk,hogy az apa visszament aludni.
Kaisa-nak viszont a sivatagban bevallja,hogy valójában megölte a fiatalokat.
Na de élete értelmét a lányát is,miért???? Először én sem értettem,mert Hofmeesternek már volt ilyen jelenetbe része idősebbik lánya Ibi által,de ott az aktuális férfi "megúszta" egy lámpával való fejbeveréssel.
Szerintem abban a pillanatban hatalmas csalódást jelentett neki Tirza,mivel örökké a különlegességét éltette és próbált belőle egészen más embert faragni,mint amilyenek a család tagjai lettek.Ám rájött,hogy kisebbik lánya is annak a rossz,széthullott családnak a végterméke.
 A másik,hogy a férfi beteg elméje összekapcsolta Choukri-t az ő pénzügyi befektetése elvesztésével. Mondjuk megjegyezném a fiatalok sem voltak ennek fényében 100-asok,hogy tudták Hofmeester is a házban van és akkor is a közös helyiségben kezdtek el szexelni.
A férfi őrültsége ezek után teljes sebességgel kapcsol,ugyanis még ő maga is elhiszi,hogy Tirzaékat tényleg kikísérte a reptérre. Majd mikor az ő sajátos afrikai útja véget ér,már újra Hollandiában nem is érti,hogy miért vannak rendőrök a háza körül....
Grunberg már az olvasó fantáziájára bízza,hogy Hofmeester-rel mi lesz: börtön vagy elmegyógyintézet.
A "Tirza"-val való találkozás egy érdekes élmény számomra,egy biztos,hogy Arnon Grunberg sztorija a hivatalos ajánlóval ellentétben,nem egy klisés sztori.

A könyv: 8/10
Kedvenc karaktereim: Tirza
A borító: 10/10

Ha felkeltette a könyv az érdeklődésedet,innen rendelheted meg (katt az online könyváruházak neveire):

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése