Siobhan Dowd - Éles és gyors sikoly


Nem túlzott a Pongrác kiadó,mikor Siobhan Dowd (1960-2007) ezen könyvére,mint az ifjúsági irodalom különlegességére utalt.
Nem egy általános körülmények között lezajlott tinitörténetet olvashatunk.
Coolbar képében megismerhetjük egy különös,dél-írországi falu közösségét,ahol az embereket csak pletyka szinten érdekli a másik sorsa.
 
 (SPOILERES információk a folytatásban):

Shell Talent életében egy olyan pontot nem talál az ember,amit irigyelhetne. Édesanyja meghalt,apjuk egy alkoholista semmirekellő lett,aki fanatikusan a vallásra összpontosít és egyáltalán nem igyekszik gyermekei helyzetét megkönnyebbíteni,s Coolbar,a hely ahol laknak,sem segítőkész embereket,sem lehetőségeket nem tartogat.Azért a szomorú helyzetben mégis csak jobb,hogy van 2 kisebb testvére főszereplőnknek,mert a róluk való gondoskodás valamennyire lefoglalja
Csak szomorúan csóváltam a fejemet,hogy szegény Shell milyen egy ingerszegény környezetben kénytelen élni,ahol édesanyjuk halála óta nincs olyan ember,aki a sorsukat a kezébe venné: mások számára alapvető kifejezésekkel nem volt tisztában (nem retardált volt Shell,félreértés ne essék,olyan fogalmakról van szó,amit egy lány egészséges mentális fejlődése során tanulhat meg.),s miután teherbe esik,ezt a folyamatot is gyermeki tudatlansággal éli át. Hogy többet tudjon meg állapotáról,lopnia kellett egy könyvet a szomszéd város mobil-könyvtárából.
Azt hinné az ember (és azt is hittem),hogy a Bridie-val való összeveszése Declan miatt nem nagy jelentőségű lesz a történet szempontjából,de tévedtem. Az írónő mesterien adott Bridie karakterének új értelmet a sztori 2. felében.
Mikor előkerült egy másik halott csecsemő,nem sokkal ezután az anya kiléte világos volt számomra,bár erre végén is csak közvetett bizonyítékok voltak. Igaz ezt az ötletet Siobhan Dowd nem saját kútfőből szerezte,hanem volt Írországban egy felkavaró ügy egy halott kisbaba miatt,ennek alapján szőtte bele.
Nincs olyan mondata,ami ne hordozná magában a feszültséget és az ami Dowd istenadta tehetségére utal: Láttad például a "Thirteen" c. filmet,ahol fakó volt a képi világ,majd mikor a dolgok jobbra fordultak,színesebb lett minden?! Ezt az írőnő képernyő nélkül megoldotta,így könyv formájában,az előbb leírtat a szemem elé tudta varászolni.
Shell élete nem fordult hipp-hopp jobbra,csak a változás egy kicsiny fokát vehettem észre,s volt rá némi jel,hogy van esély a boldogságra.Ezeket a változásokat bár Rose atya felbukkanása idézte elő,de valamiért mégis úgy éreztem,hogy több szerepe is lehetett volna a történetben.
Szóval,ha szereted az ifjúsági regényeket,de a témában valami változatosságra vágysz,akkor bátran ajánlom az "Éles és gyors sikoly"-t. :)

A könyv: 9,5/10
Kedvenc karaktereim: Shell, Rose atya
A borító: 9,5/10
 
Ha felkeltette a könyv az érdeklődésedet,innen rendelheted meg (katt az online könyváruházak neveire):

BOOKLINE

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése