Jacqueline Wilson - A másik lány

Írónőben viszont a "kivétel erősíti a szabályt" nálam egyértelműen Jacqueline Wilson.
Kb. 9 éves lehettem,mikor a szüleim megvették nekem az írónő "Kettős játszma" c. könyvét,majd utána az unikumnak számító "Micsoda anya"-t,amit viszont évek múlva idősebb "fejjel" is el kellett olvasnom,hogy teljesen  megértsem,hogy mi történt az anyukával.
Na szó mi szó,Wilson azóta is a bűvkörében tart engem és így 10 év elteltével is lázba hoz 1-1 új regényének a megjelenése.
Más esetben eszem ágában sem lenne már 11-12 lányokról olvasni,hiszen azok az idők már eljártak felettem és egész másról álmodozom már 20 évesen,mint a könyvben szereplő lányok.
A történetei és Nick Sharratt elengedhetetlen illusztrációi már az életem részévé váltak. :)
Azt imádom benne,hogy nem szirupos kiskamasz regényeket ír,ő nem fél megnyitni a gyerekek felé a valóság kapuját,de ezt finoman teszi és ötvözi a gyerekek mesés képzeletvilágával,hogy számukra is befogadható legyen. 
Főszereplőinek nagy része rossz életkörülmények között él: csonka családban élnek vagy épp ha a család egyben is van,akkor vagy az apa erőszakos (Lola Rosa) vagy a szülők egyszerűen "nem törődöm"-ek (Titkok). A befejezések sosem azok a 100%-s happy endek,de tetszik,mivel az írónő a célkorosztályt lágyan ringatva,de bevezeti a való életbe.Történetei félmegoldásokkal végződnek,ami alatt azt értem,hogy a történet velejét képező probléma megoldódik,de attól még nem fog eljönni a királyfi fehérlovon és nem fognak rószaszín kastélyban élni a szereplők. :) Az életük jobb minőségben folytatódik már,de nehézségeik nem szűnnek meg 100%-an.
S akkor jöjjön már tényleg a Magyarországon legutóbb megjelent Jacqueline Wilson könyv "A másik lány:

(SPOILERES információk a folytatásban):

"A másik lány" egy kicsit hozza magával egy régebbi műve a "Titkok" feelingjét,mivel ott is 2 egykorú lány,hasonló szülői felállással és körülményekkel megspékelve mesélik el történetüket és persze a legjobb barátnőkké válnak. De itt nem csupán barátságról van szó,mivel a lányok valójában testvérek.  Ugyanaz az édesapjuk,az üresfejű rocksztár Danny,aki szeret khm... "több vasat tartani a tűzben",ha nőkről van szó.
Wilson bemutat egy szeletet a média világából Sunset-en keresztül és ő az aki felvázolja nekünk,hogy a címlapokon drága ruhákban pózoló és kedvesen mosolygó emberek felszíne mögött,micsoda komoly problémák lakozhatnak. Hiába náluk a luxus,mert a magányosság,az alkoholizmus,a szülők folytonos veszekedései a családi együttélést lehetetlenné teszi.
Bár Sunset anyukája Suzy nagyon idegesítő,az a tipikus hisztis díva,de tulajdonképpen ő is csak egy Danny "áldozatai" közül (mint Destiny édesanyja Kate),de a celebség,az anyagi biztonság és a látszat fenntartása érdekében nem akar belemenni a válásba.
S jön Destiny természetesen az ellentét,egy jobb sorsra érdemes lány,aki vagány,tehetséges,de az anyagiak megnehezítik az ő és édesanyja mindennapjait.
Valahogy egyik Wilson könyv szereplőnek sem irigylem az életét,a gazdagnak sem,a szegénynek meg pláne nem,a karakterei mindig a két végleten találhatóak.
Féltem attól,hogy Destiny anyukájával Kate-tel is ugyanaz fog történni,mint Marigold-dal a "Micsoda anya"-ban vagy esetleg tényleg komoly betegsége van és szegény kislány elveszti az egyetlen támaszát.Sunset öttagú családjában viszont senki nem érti meg őt,mindenki el van foglalva saját magával,ezért vágyik nagyon az ő féltestvérére Destiny-re,aki olyan lenne neki,mint a másik fele. Egy csöpp negatív érzés sem volt benne,mikor a semmiből felbukkant és kész volt segíteni neki,hogy az apukájuk megismerhesse őt.
Persze a végén nem a kitörő öröm vette rá a családot,hanem a bulvárlapi szenzáció,hogy Danny nyilvánosan elismerje Destiny-t.
Nem a legjobb Wilson könyv,de amiért plusz pont jár neki,hogy belevitt egy extrát sztár apuka és anyuka által,ami újfajta bonyodalmakat hozott a történetbe.
Remélem,hogy gyakrabban láthatom ezentúl a Wilson könyveket az újdonságok között,mivel az évi 1 új megjelenés nagyon kevés szerintem és az ő irodalma egyedülálló a világon.
Pl.: A "Vicky Angel"-t is megjelentethetnék.....

A könyv: 7/10
Kedvenc karaktereim: Destiny,Sunset
A borító: 10/10

Ha felkeltette a könyv az érdeklődésedet,innen rendelheted meg (katt az online könyváruházak neveire):
LIBRI


BOOKLINE

1 megjegyzés:

Dóri írta...

Én is nagyon szeretem a mai napig Wilson könyveit, pedig lassan a huszonnégyet töltöm be :) Nagyon dühít, hogy ennyire leálltak Mo-n a könyveinek megjelentetésével, főleg amikor néhány éve felfedeztem, mennyi regényt írt már. Talán viccesen hangzik, de gyakran álmodom azt, hogy egy könyvesboltban járok, felfedezek vagy 4-5 új Jacqueline Wilson-könyvet, és mohón összevásárlom őket. Aztán mindig rá kell jönnöm, hogy csak álom volt :(
A Vicky Angel engem is különösen érdekelne magyarul.

Megjegyzés küldése