Rebecca James - Gyönyörű bajkeverő

Az ausztrál írónő Rebecca James első regénye a "Gyönyörű bajkeverő" tavaly jelent meg nálunk.
Hiába a cím és olvashatod hátulról,hogy a főhősnő a történtek alatt 17 éves,ez NEM egy tiniregény,hanem egy remekül felépített thriller.
Egy sötét történet,ami egy brutális gyilkosságból indul ki.
A negatív kritikáim csupán az Athenaeum kiadó gondatlanságából születtek,ezt mindjárt részletezem.

               (SPOILERES információk a folytatásban):

A már 21 éves Katherine Patterson visszaemlékezéséből ismerhetjük meg élete legsötétebb időszakait: 1. Húga,Rachel brutális megerőszakolását és meggyilkolását. 2. Az Alice-szel töltött időket,aminek a vége az lett,hogy Katherine egy újabb számára nagyon fontos embert veszített el: a gyermeke apját Mick-t,aki később kapcsolódik a történetbe,ezért is volt sanszos,hogy ő lesz a kis Sarah apja vagy Alice exe: Robbie.
Mind a 2 történet szálból párhuzamosan kapjuk az információkat és lám-lám a csavaros fordulat a történetben az,hogy a 2 szál egybemosódik, az egyiknek szorosan köze van a másikhoz. Ez a "csavar" filmekben is gyakori bevetett eszköz,így meg is lepődtem,meg nem is.
Nem jutott volna eszembe,hogy Alice is valamilyen szinten Rachel tragikus halálának egyik szereplője (az ő öccse bűnrészes volt a gyilkosságban),de ez nem egy formabontó lépés a regények történelmében,így nem emelném a "Gyönyörű bajkeverő"-t piedesztálra.
Azt hittem,hogy Alice sokkal durvább dolgokat fog elkövetni,hogy konkrétan Katherine életére fog törni (nem mintha nem lett volna elég a zaklatás,hogy intim kapcsolatba kezdett Robbie apjával és hogy az ő hibájából halt meg Mick).
Alice az az elbűvölőnek (tűnő) tipikus csaj,akivel a gimiben mindenki barátkozni akar,ám a glamour-os felszín mögött egy pszichiátriai eset lakozik. Nem mintha nem fordulhatott volna meg a fejében Katherine megölése,de ilyen tettre nem került sor,ezért is tartom túlzásnak a  "Barátság az életedbe kerülhet" szlogent a könyv borítóján. Azt hittem ezt is a magyar könyvkiadó számlájára lehet írni,de utánanéztem és a brit kiadásokon is ugyanez a kis mondat szerepel.
Ami viszont az Athenaeum számlájára írható: A felháborító szerkesztési hiba,hogy a könyv legalább 60%-ban nincsenek kitéve a párbeszédet jelző kis gondolatjelek,így legtöbbször a következő sor után lehetett kapcsolni,hogy hoppá,itt az egyik szereplő megszólalt.
A másik a könyv borítója: Kit is akartak ábrázolni a borítón? Alice-t? Akkor egy nagy fekete pont,mert a külcsín ábrázálását egyértelműen nem vették figyelembe a tervezésnél. Talán akkor Katherine-t? Ez lehetséges,de mivel a cím Alice-re utal,így az ő karakterére emlékeztető modellt kellett volna felkérni fotóalanynak. De még ha Katherine is van rajta,hát..... akkor sem jön be nekem.
A regény rövid,tömör,de annál izgalmasabb. A történet előrehaladtával izgulhattam,hogy mit fog vajon még Alice művelni.
Az ő fináléja egyértelmű volt,de Mick-é kissé homályos: tudhatjuk,hogy Alice után rohant a tengerbe,mert megakarta akadályozni,hogy a lánynak baja essen,de végül mindketten meghaltak. Alice részeg volt,elsodorta a víz és megfulladt ez tény és feltételezhetjük,hogy Mick halálának oka is fulladás,mivel annyit megtudhattunk,hogy se a cipőjét,se a nadrágját nem vette le,így nehezebben tudott mozogni a vízben.De előfordulhatott az,hogy mielőtt Alice megfulladt volna,esetleg Mick-et is lerántotta a mélybe?!  Mindenki aki elolvassa,vonja le a maga konzekvenciáját.
Mick meghalt és láthatjuk Katherine-t évek múlva,hogy egyedül neveli a kislányukat Sarah-t,amikor is visszatért Robbie.Az írónő sejteti,hogy idővel a két megsebzett lelkű fiatal között több lesz,mint barátság.
Ajánlom a könyvet,ha valami izgalmasra vágysz,így a gondolatjel hiányok ellenére is jó élmény volt számomra az elolvasása.

A könyv osztályzata: 8,5/10
Kedvenc karakterem: Katherine,Robbie
A borító: 3/10


Ha felkeltette a könyv az érdeklődésedet,innen rendelheted meg (katt az online könyváruházak neveire):

LIBRI


BOOKLINE

2 megjegyzés:

ping írta...

fyi, a borító tervezésekor csak egy rövid cselekményleírás állt rendelkezésre. valamint ezek a dolgok nem úgy szoktak működni, hogy anyagilag belefér egy-két photo session egy borítónál... :) de idealistának lenni jó :D

Linanita írta...

Ok,értem én. De a lényeg,hogy nekem nem tetszik. Itt az volt a jó,hogy előbb olvastam róla a neten,mert ez nem az a fajta könyv lett volna amúgy,amit a borító alapján kiszúrok magamnak a Libriben és beleolvasgatok. :)

Megjegyzés küldése