Dániel Anna - Az együttes

Az első Dániel Anna (1908-2003) könyv,amit a kezembe vettem a "Karambol",ami már születésem óta képezi a családi könyvtárat. A történet,az írónő stílusa levett a lábamról és úgy hiszem hogy ő volt a legjobb a szocreál korszakban íródott,magyar ifjúsági regények szerzői között.
A saját korszakát teljes hitelességgel ábrázolta és valami pluszt is tudott adni. Napjainkban hozzá hasonlónak Sarah Dessen mondanám,aki a leghétköznapibb,legszokványosabb helyzeteket is úgy tudja tálalni (még ha előtte már azt vagy ezren megtették),hogy az egy cseppet sem legyen unalmas.
Így hát következőként "Az együttes"-t céloztam be,amit az Antikvárium.hu-n be is szereztem és amiből "nem kis örömömre" hiányzott a közepéből 17 oldal.(S igenis fontos 17 oldal,amiben kiderült,hogy szereztek végülis helyszínt az előadásukhoz.) Na de sebaj,új példány beszerezve és a spanyol nyelvvizsga-felkészítő tanfolyamom felé vezető úton újra elmerültem Réka,Andrea,Árpi,Orsi,Kati és Csaba életének kis történéseiben.

                       (SPOILERES információk a folytatásban):

 Talán a 20 éven aluliak nem nagyon tudnak teljesen azonosulni a könyvben felsorakoztatott problémákkal,mivel napjainkban az érzések átérzése vagy mondhatnám,hogy a "feeling"-je is más,s talán a rohanó világban nincs is időnk,hogy lelkünk ilyen mélységébe lehatoljunk. Vagy inkább úgy mondanám,hogy ezek az alapproblémák manapság már más formában bukkannak fel. A szüleiteknek viszont saját tinédzserkoruk kelhet életre "Az együttes" olvasása által.
Jó volt,hogy a színjátszócsoportot már eleve nyomós indokkal akarták megalkotni és nem csak az unalom elkerülése véget alapították,hogy a végén ébredjenek rá a tanulságra. Ennek a hobbinak tűnő társulás funkciója sokkal összetettebb volt. Mindenki szeretett volna a problémáiból úgymond "bedobni a közösbe" és ezeknek színrevitelével talán könnyebb lesz felülkerekedni a lelküket szorongó gondokon.
Tulajdonképpen ez a mai pszichodráma csoportoknak felel meg,ahol pszichológus felügyelete alatt történik a mini előadások elkészítése és ezáltal pontosan ugyanez a cél,mint hőseinknél,csak nekik nem volt szakemberi segítségük hozzá. :)
Ám pont emiatt,mivel a lényeg már a kezdetben és a folyamatban is ott volt, az írónő nem is tartotta fontosnak a főszereplők számára fontos személyek (mondhatjuk akkor már mellékszereplőknek is) reakcióját. Pedig szívesen olvastam volna arról,kinek a szülője vette a jelzést,ki az aki közömbös maradt továbbra is. Nem azt vártam,hogy meseszerű legyen,hogy mindenkinek megoldódik az előadás hatására a problémája,úgy hogy végülis a nyitott vég még mindig jobb opció,ha belegondolok. :) Ha már a mellékszereplők reakciója el is maradt,de az egymás közt függőben maradó kapcsolatokra tehetett volna pontot Dániel Anna, gondolok itt Réka és Árpi kibontakozni készülő szerelmére és hogy hivatalosan is elvál-e Kati és Csaba útja.
Ha szívesen olvasnál valamit a régi idők kamaszairól elsősorban Dániel Anna könyveit ajánlanám.

A könyv: 9,5/10 (csak a túlságosan nyitott vég miatt )
Kedvenc karaktereim: Réka, Árpi
A borító: 9/10

Ha felkeltette a könyv az érdeklődésedet,innen rendelheted meg (katt az online könyváruházak neveire):
 
BOOKLINE

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése