Szerzemények a Könyvfesztiválról

Az egyik könyv,amit a Cicero Könyvkiadó standjánál vettem az Veronica Roth disztópikus regény trilógiájának első része "A beavatott". 

A történet leírása: Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.


A másik Jodi Picoult írónő "A nővérem húga" c. regénye,amiből már filmet is készítettek. Az olvasott vélemények alapján 20-ból legalább 17-en azt mondták ez Picoult legjobb regénye,így hát adtam neki egy esélyt és megvettem az Athenaeum kiadó standjánál.

A történet leírása: Amerika keleti partvidékén egy tipikus kertvárosi házban él egy tipikusnak korántsem mondható háromgyermekes család.
A legidősebb testvér, Jesse már a „sötét oldalon” jár, a középső lány súlyos leukémiás, akinek életben maradásáért a két szülő ádáz küzdelmet vív; a húg, Anna pedig – a tudomány jóvoltából – eleve azért született, hogy genetikailag megfelelő donor legyen nővére számára. Amikor a beteg Kate körül forgó családi élet ellen lázadó tizenhárom éves Anna beperli szüleit, hogy önrendelkezési jogot nyerjen a saját teste fölött, minden megbolydul.
A lelki örvények egyre lejjebb húzzák a jogászból lett főállású anyát, a tűzoltó-mentős-amatőr csillagász apát, a kényszerűen koraérett gyereket, sőt még az Annát képviselő fiatal ügyvédet és annak elveszettnek hitt kedvesét is.A krízishelyzetet a népszerű írónő felváltva láttatja a hét szereplő szemével, bravúrosan váltogatva az idősíkokat is. Miközben egy lebilincselő, gyors léptű regény fejezetein nevethet-zokoghat az olvasó, olyan hitelesen elevenedik meg előtte a kertvárosi otthon, a kórház, a tárgyalóterem és a tűzoltólaktanya világa, mintha dokumentumfilmet nézne.A végkifejlet pedig majdnem akkora meglepetéseket tartogat, mint egy krimi.


Ezek a regények is bekerülnek a "Hamarosan" modulba,de az értékelésükre még jó sokáig kell várni,mert B.M. Grapes "Jóslatok hálójában" c. könyvének befejezése után Anna Sophie Brasme "Lélegezz"-ének kezdek neki. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése