Újabb kincsek az antikváriumból


Szalay Lenke - Hajnali szökésNóra, a tizennyolc éves lány, egy hajnalon elhagyja otthonát, hogy új életet keressen magának, bármilyen nehezen is, de újat, mást, mint amiben eddig élnie kellett. Vilma, az édesanyja nem tartja vissza. Ő tudja legjobban, hogy ez a „szökés”, illetve lázadás mennyire jogos és szükségszerű. Neki kellett volna két évtizeddel előbb ilyen elszántnak lennie; neki kellett volna kiharcolnia, hogy a saját életét élhesse, ahelyett, hogy jellemének minden erejét nála silányabbaknak rendelje alá. Azon a drámai éjszakán, amely Nóra szökését megelőzi, anya és lánya – egy súlyos esemény hatása alatt – kénytelenek felidézni a múltat, és külön-külön végiggondolni, hogyan jutottak idáig.

Anton Ingolic - A gimnazista lány: Hogyan juthat olyan helyzetbe a csendes, kedves, legszívesebben könyveivel és lemezeivel szórakozó gimnazista lány, hogy teherbe esik és válságos hónapokat átélve titkolnia kell állapotát? 
És miután egy idegen országban megszüli gyermekét, miért kell szinte bűnösként hazatérnie? Mit jelent számára ez a korai testi-lelki megpróbáltatás? Ingolic megrendítő hitelességgel követi nyomon hőse konfliktusait, miközben humánus szocalista választ ad ezekre a súlyos kérdésekre.

Gergely Márta - Nehéz egyetem: Fiatalokról, egyetemistákról szól a népszerű írónő új regénye. A szép fekvésű várost, ahol a két tóegresi fiatal tanul, eleven idegszálak kapcsolják a szülőhelyhez, de mintha éppen a gyerekek, az annyira ellentétes jellemű s mégis egymáshoz illő Margit és Jóska előrehaladása ébresztené fel az idősebb generáció furcsa, anakronisztikus, sőt, tisztességtelen indulatait. Nehéz egyetem lesz a fiataloké, hiszen még alig kezdődött el új életük, máris olyan tárgyakból kell vizsgát tenniök, mint állhatatosság, életrevalóság, emberség. Kettőjük közül a lány, Sipos Margit a műveltebb, de bezárkózó, félénk, kevés gyakorlati érzékkel megáldott. 
A fiú, Góczán Jóska nyers, őszinte, gyakorlatias, semmitől sem tart annyira, mint attól, hogy félrevezessék vagy önmagát félrevezesse. Ostobaságnak tartja az áldozatokat, de nem fél a felelősségtől .- ravasz, ha arról van szó, hogy meg kell védeni érdekeit, egyéniségének talán éppen ez az erőteljes érdekvédelem a legfeltűnőbb vonása.

Dániel Anna - Hiányzik Szecső: Szecső Irén az osztály egyik legjobb, legmegbízhatóbb tanulója. Hogyan történhet mégis, hogy egy napon nyomtalanul eltűnik? 
Ki tépte le Irén cikkét a faliújságról? Miért hallgat Karcsi, akinek mindenképpen tudnia kellene Irén eltűnéséről? Mi történt az iskolai rendezvényen? 
Csupa rejtély! 
Magda néni, az osztályfőnök alapos, körültekintő nyomozással igyekszik választ találni a kérdésekre. A szálak messzire vezetnek…


László Lajos - Judit: Vajon kinek van igaza? Juditnak-e, aki munkásszülők lánya, s kitűnő érettségije után nem akar továbbtanulni, mert úgy érzi, csak önállóság és a termelőmunka teszi lehetővé számára, hogy képességeit kifejleszthesse, emberi emberré válhasson? Vagy szüleinek, tanárainak, feletteseinek, akiknek már az érettségije után más a véleményük mint Juditnak, s a lánynak a későbbiek során is gyakran kell harcolnia velük a maga igazáért? László Lajos regénye egy öntudatos és tehetséges lány életútjának négy évét mutatja be az olvasónak, szinte naplószerű pontossággal.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése