David Levithan - Nap nap után

Ezt nevezem gyönyörű borítónak! David Levithan könyve ezzel már el is éri,hogy megakadjon rajta az ember szeme és a kezébe vegye. Utána viszont lehetetlen letenni,úgy magával ragad a sztori....
Nem éreztem még olyat sosem olvasás közben,hogy bárcsak ismerhetném annak íróját,de David Levithan intelligens és kedves íróí stílusa határozottan felkeltette ezt az érzést bennem.
Ráadásul ilyen regénnyel még nem találkoztam,ami olyan szempontból hasonló a tv sorozatokhoz,hogy egyszerre epizódikus és közben ott van mögötte egy állandó történeti szál. Ez a könyvek világában igenis beválik,úgyhogy remélem több ilyen szerkesztésű regény lát napvilágot.

Ami miatt még kiválik a kortárs ifjúsági könyvek sorából,az az alappillér,amire a történet épít. Ez kivételesen nem a szerelem,hanem az ELFOGADÁS,sőt tulajdonképpen a kettőt nem is kell elválasztani ez esetben.
Rhiannon, a női főszereplő dilemmája összetett: először megfejtésre vár,hogy egyáltalán kicsoda vagy micsoda akit megszeretett(?).
Működhet egy kapcsolat,ahol a pár tagjainak létezési formája különböző? Ahol 2 lélek és csupán csak 1 test adott? Egyszerre megtudtam érteni Rhiannon viszolygását és "A" kötődési vágyát.

Az epizódikus jelleget "A" testváltásai adták,amit megjegyzem,kissé ki lehetett volna bővíteni.Így picit csalódott voltam,hogy az összes karaktert a Rhiannonhoz való utazásra használta fel az író leginkább.De még talán az öngyilkos lány történetét mondanám kidolgozottnak,a többiek hátteréről szívesen olvastam volna még többet. A testválasztások viszont ötletesek voltak,mikor például egy családon belül kétszer volt jelen "A" és mikor az egyik alany bekapcsolódott a főszálba és üldözővé vált. Arról nem is beszélve,mikor magának Rhiannon-nak a testbérlőjévé vált. Ez azért is volt különösen jó momentum,mivel kiváltotta a mostanság a Young Adults könyveknél oly divatos dupla narrációt (pl.: Simon Elkeles regények). Megismertem Rhiannon érzéseit is anélkül,hogy közvetlenül ő mesélne.
A másik megértéséhez a másik megismerése az út,így egy-egy szeletet kaphattam különböző nemű,származású,szexuális orientáltságú,életmódú ember életéből. Így lett kortalan Levithan története,mivel úgy hiszem az empátiára való tanítás olyan szükséggé vált,amit mindenkinek egy életen át kell tanulnia és gyakorolnia.

                                                              A könyv: 9,5/10
                                                Kedvenc karaktereim: A, Rhiannon
                                                              A borító: 20/10 :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése